Menu:

Sekulär Humanism

Gud finns nog inte
finns i tryck på svenska, engelska, tyska, spanska, italienska, danska, polska, holländska, persiska, samt som e-bok på engelska.

Om mig

Jag föddes 1964 och växte upp i söderförorten Årsta i Stockholm. Eftersom den grundskola jag egentligen skulle gått i utsattes för ett av alla dessa pedagogiska experiment - i det här fallet var det "fri uppfostran" som gällde - så fick min mamma panik och sökte med ljus och lykta efter ett alternativ.

Så kom det sig att jag fick tillbringa mina nio första skolår på en katolsk klosterskola med nunnor som lärare. S:t Eriks Katolska skola ligger fortfarande kvar i Enskede, men nunnorna har flyttat till Tyskland. Skolan var inte direkt dålig, men det var mycket katolsk kristendom på schemat. Varje tisdag hade vi till exempel morgonmässa. På den tiden ville jag väldigt gärna bli katolik - det var ju vad alla mina kompisar var.

Efter det har jag haft förmånen att bo i fem länder förutom Sverige; USA, Tanzania, Indien, Kenya, och just nu bor jag i Filippinerna, samt att få resa i ännu fler. Det finns få saker som fascinerar mig så mycket som att lära mig om nya kulturer. Det var under mötet med Indien och hinduismen som jag på allvar började fundera på det här med religion.

I Indien träffade jag väldigt välutbildade och vänliga människor som tillbad avgudabilder, något som var fundamentalt obegripligt efter min katolska skolgång. För att försöka förstå dem började jag läsa på, och det visade sig då att den hinduiska (och buddhistiska) traditionen inte bara var jämbördig med den kristna, utan i många avseenden överlägsen. (Det är därför det är Dalai Lama och inte påven som blir indjuden till vetenskapliga konferenser.)

När jag vid ett tillfälle skulle förklara nattvarden för en jainist trillade poletten slutligen ner. Jainisterna är strikta vegetarianer, och när jag beskrev den rituella kannibalismen som en katolsk nattvard faktiskt är rynkade han på näsan i avsmak. Jag gick ifrån det mötet med känslan att jag som kristen tillhörde en obskyr sekt med väldigt skumma ritualer.

Vad var det jag hade lärt mig för religion egentligen? Skulle Gud skickat ner sig själv för att dö för att han skulle kunna förlåta oss för synder han själv definierat och då inte behöva skicka oss till helvetet som han själv skapat? Varför firar vi detta hans självmord genom att (symboliskt eller inte) tugga i oss hans kött och dricka hans blod?

Att komma ur den här invanda religionens grepp är som att ta av sig sina solglasögon. Plötsligt ser man allt klart istället för i ett dunkel. Man ser så klart att man ibland kan bli bländad av hur makalös verkligheten är.

Samma känsla fick jag av att läsa biologi. Det var nog inte biologin som sådan som var det viktiga, jag hade förmodligen fått samma upplevelse av vilket naturvetenskaplig ämne som helst. Det var principerna som blev begripliga av utbildningen, utan att jag för den skull förstår alla detaljer av hur världen fungerar. 2002 kunde jag så disputera på en avhandling om evolutionen av av hur könsskillnader.

Jag har fortsatt att forska sedan avhandlingen och det finns inget bättre yrke för mig. På senare tid har jag även börjat skriva artiklar i populärpress, främst om vetenskap, religion och pedagogik.

Min första bok kom till på grund av mina barn. Alla tre är faktiskt döpta och tillhör Svenska kyrkan - liksom jag själv. (Jag tycker det är roligt att se hur mycket jag kan förneka den kristna tron innan jag blir utesluten. Min gissning är att de vill behålla mina pengar och därför kommer att säga saker som "Vi ägnar oss inte åt uteslutningar.") Barnens dop kom av ogenomtänkt tradition och ljum tro. I dop-present fick de en "Bibel för barn".

Det är förstås ok att det finns biblar för barn. I Indien finns Bhagavad Gita för barn, i muslimska länder finns Koranen för barn. Men vi lever ju i ett sekulärt land, så var finns egentligen "Ateism för barn"? Med den arbetstiteln satte jag mig ner och skrev det som slutligen blev Gud finns nog inte. Hoppas du tycker den är bra.

Annars kanske min andra bok, Samarbete, passar bättre? Om människans väg till framgång - om de många nivåer av samarbete som bygger upp oss och våra samhällen. Eller den senaste, som jag skrivit tillsammans med Christer Sturmark, om Sekulär humanism?

__________________________________

Här kan du ladda ner porträttbilder på mig om du skulle vilja det.