Menu:

Annonser:

 

Pengarna styr - det blev både biblar och porr!

Efter att en liten men högljudd grupp kristna hotfullt hött med sina välfyllda plånböcker har bibelns ensamrätt till Scandic hotells alla nattduksbordslådor tryggats. Är någon förvånad över att det var just pengar som var det vinnande argumentet? Då kan det vara värt att påminna om att ekonomiskt maktspråk är helt i linje med kyrkans historiska metoder. Pengar har varit det tyngst vägande missions-argumentet i århundraden.

Scandic behåller även porren på hotellrummen. Detta av samma skäl som de behåller biblarna: pengar. En väckarklocka för dem som tror att det finns något slags motsatsförhållande mellan porr och biblar. När det väl kom till kritan var argumentet för de båda detsamma.

Men vad är det egentligen de kristna har slagits för? Kyrkan må tycka att deras bok är någon sorts höjdpunkt i litteratur-historien. Men den som utan att vara troende oförberett slår upp en hotell-bibel och faktiskt läser den blir förmodligen mest förfärad och lätt illamående över innehållet. Fast bibelns eventuella kvalitét har ju egentligen ingenting med saken att göra.

Jag råkar tycka att Salman Rushdies ”Midnattsbarn” är den bästa bok jag läst. Men för den skull kräver jag inte att den ska ligga tillgänglig för alla ”så att ensamma resande försäljare har något bra att läsa när nöden faller på”. Det skulle var förmätet att tycka att alla borde ha samma smak som jag.

Det enda raka för en hotell-kedja som inte är uttalat religiös är att tillhandahålla en mängd olika böcker i receptionen – inte nödvändigtvis religiösa. Det är egentligen mycket märkligt att bli ekonomiskt tvingad att lägga ut propaganda för något som man inte själv propagerar för. Att tillhandahålla varierad läsning är däremot en kundservice och att samtidigt att slå ett slag för mångfald och tolerans i samhället. Scandics ursprungliga initiativ borde därför ha prisats. Men den typen av mångfald och tolerans är uppenbarligen ingenting för kyrkan.

Det kan tyckas som om pluralism och frihet från propaganda förlorade den här gången. Men jag föredrar att tro att de flesta människor som läste om kyrkornas märkliga kampanj fick upp ögonen för religionens verkliga ansikte.