Patrik Lindenfors
Författare, forskningssekreterare och forskare
patrik@lindenfors.se
+46 (0)70 341 86 87
Hem
Publikationer
Alla publikationer
* Böcker
* Vetenskapliga publikationer
* Debatt & populärvetenskap
Om mig
Film
Intervjuer
Pressbilder
Curriculum vitae
CV & publikationslista
Meritförteckning
Blogg
Böcker
Äckel
Äckel är det som gör att vi undviker rutten mat och människor som snyter sig i bordsduken. Men känslor av avsky och avsmak berättar också för oss om rätt och fel – och om vem som är vi och vilka som är dem. Äckel är därför en emotion som har utnyttjats med förskräckande framgång i samband med mänsklighetens allra mest fruktansvärda brott.
I Äckel undersöker Lindenfors gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och vilken påverkan denna koppling har på vår tids politiska debatt. För att förstå oss själva är det nödvändigt att granska hur våra automatiska reaktioner fungerar och hur de kan exploateras. Äckel har haft en avgörande påverkan på oss som människor, och har format samhället, marknaden, religionen och historien.
”Äckel är det nya svarta”
Göran Everdahl,
Spanarna i P1
"Bokens populärvetenskapliga stil gör den lättillgänglig och dess pedagogiska struktur underlättar läsningen. Författaren visar utomordentligt väl hur viktigt det är att förstå känslan av äckel för att begripa hur människor och samhället fungerar. (…) Texten är intellektuellt stimulerande och väcker nyfikenhet på människan och dess omvärld utifrån aspekter som politik, filosofi och biologi. (…) Boken lämpar sig såväl för universitetsundervisning som för den intresserade allmänheten. Den är ett nöje att läsa! Helhetsbetyg: 5 av 5.
"
Maria Fridstjerna i BTJ-häftet nr 8 2023
Därför blir vi äcklade – och det här äcklar oss.
Göran Everdahl i
ICA-kuriren
29 januari 2024
.
Luras inte av äcklets retorik mot transpersoner.
Kristin McMillen i
ETC
7 maj 2023
.
Så formar äckelkänslor världen.
Fredrik Sjöberg i
Svenska Dagbladet
12 maj 2023
.
Kvinnors äckelkapital är ett maktmedel.
Lotta Ilona Häyrynen i
Arbetet
16 maj 2023
.
Äckel – vad ska vi med det till?
Kropp & Själ
15 augusti 2023.
Avsnitt 328: Patrik Lindenfors – Äckel
Podden
Lära från lärda
12 juni 2023.
Om äcklets moraliska roll i samhället
Filosofiska rummet
26 maj 2023.
Äckel – varför känner vi det?
Talkshow i P1
22 maj 2023.
Avsnitt 155: Patrik Lindefors – Äckel som argument blir mindre gångbart ju mer välståndet ökar
Podden
Ordfronten
12 april 2023.
Det kulturella djuret – Om människans evolution och tänkandets utveckling
I
Det kulturella djuret
får du ta del av den senaste forskningen om hjärnan, inlärning och den informationshantering som är unik för människan, och med vilken vi förändrat både världen och oss själva. På vägen får du också lära dig en hel del om övriga djurriket: Är kråkor verkligen smartare än femåringar? Har encelliga toffeldjur ett minne? Och vad är likheten mellan en myrstack och en mänsklig hjärna? Framför allt får du lära dig allt om den biologiska och kulturella evolution som gjort oss till dem vi är idag.
En av de bästa fackböckerna 2019.
SVD Kultur 2019-11-25
"Kunnigt och pedagogiskt om människans särart."
Leonidas Aretakis i DN Kultur 2019-08-01
"Upplysande och tankeväckande, ibland rentav njutbar."
Merete Mazzarella i SVD Kultur 2019-08-13
"Oupphörligt intressant" [...] "populärvetenskaplig bladvändare"
ICA Kuriren 2019-08-17
"Patrik Lindenfors levererar på topp när det gäller den tredje uppgiften. Han är forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet. Och skriver – oftast – lättläst, till och med riktigt underhållande. Här är det någon som har ansträngt sig för att göra vetenskapliga rön så tillgängliga som möjligt. [...] OK, men då är frågan: Är den här boken så pass spännande att den kan bräda en sommardeckare? Det kulturella djuret är skriven som en bladvändare med fokus på att titta på den stora väven av vår existens och kolla särskilt på vissa trådar från djurriket och olika mönster. Och ja, det är rätt rafflande. Om man gillar att förstå sig själv bättre och nya rön inom hjärnforskning. [...] Många som vaskar guld får leta länge. Men det finns de som kan tillräckligt för att hitta de riktiga godbitarna och som gillar att dela sin glädje över det med andra. Patrik Lindenfors verkar tillhöra den gruppen."
Marie Eriksson i Nyhetsmagasinet Syre
Essä
: "
Finns det något unikt mänskligt som skiljer oss från allaandra djur? Daniel Helsing läser två nya böcker om människans kulturella ursprung och funderar över om bilden av vår särställning i själva verket är destruktiv.
"
Daniel Helsing i Sydsvenskan 2019-09-22
"Väcker nyfikenhet och lust till fortsatt läsning för att ta del av den rika kunskap som författaren uppenbarligen besitter."
Eli Göndör i Respons 2019 nr. 6
"Det låter tungt och det låter svårt, men författaren har lyckats skriva så att det istället blivit en mycket bra och spännande bladvändare. Boken är i vissa delar roligt skriven, fullspäckad med kunskap i ett brett spann och somliga av exemplen som ges är helt häpnadsväckande ... passar såväl på universitetet som den allmänt vetgirige."
Therese Nordholm i BTJ-häftet nr 12, 2019
Kristendom
Med över två miljarder anhängare är kristendomen världens största religion och dess heliga skrift, bibeln, världens mest inflytelserika bok. Det innebär att även de som inte delar den kristna världsbilden eller livsåskådningen måste förhålla sig till denna religion, som förändrat världen på gott och ont.
Historien om kristendomen börjar med Jesus Kristus, Guds son. I bibeln beskrivs hur Jesus kom till jorden, delade våra bördor, tog på sig våra synder och dog för vår skull. Sedan berättas det hur han besegrade döden och på så sätt gav oss möjlighet till evigt liv.
Men vad var Jesus budskap? Hur vet vi det? Varför är berättelsen om Jesus död och uppståndelse viktigare än det han sade? Och varför finns det så många kyrkor? Det är några av frågorna som undersöks i den här boken.
I
Kristendom
presenterar Patrik Lindenfors kristendomen och dess centrala läror. Boken försöker göra det förståeligt varför vissa väljer att bekänna sig som kristna, men innehåller också en källkritisk granskning av det historiska materialet.
For Whose Benefit? The Biological and Cultural Evolution of Human Cooperation
Cooperation is one of life’s fundamental principles. We are all made of parts – genes, cells, organs, neurons, but also of ideas, or ‘memes’. Our societies too are made of parts – us humans. Is all this cooperation fundamentally the same process?
From the smallest component parts of our bodies and minds to our complicated societies, everywhere cooperation is the organizing principle. Often this cooperation has emerged because the constituting parts have benefited from the interactions, but not seldom the cooperating units appear to lose on the interaction. How then to explain cooperation? How can we understand our intricate societies where we regularly provide small and large favors for people we are unrelated to, know, or even never expect to meet again? Where does the idea come from that it is right to risk one’s life for country, religion or freedom? The answers seem to reside in the two processes that have shaped humanity: biological and cultural evolution.
"
Lindenfors has written a thought-provoking story about human cooperation, in which the selfish gene hypothesis is extended to selfish meme in an engaging, lucid, and coherent account of cultural evolution. The writing is highly accessible, and the coverage of topics is suitable for courses in psychology at all levels—from undergraduate to postdoctoral. Those who subscribe to evolutionary psychology will find in this book an invaluable source of information; those who disagree with the evolutionary framework will find in Lindenfors a worthy opponent. What more can one expect of a book?
"
Louise Sundararajan i PsycCRITIQUES (October 16, 2017, Vol. 62, No. 41, Article 9)
Sekulär humanism
- tillsammans med Christer Sturmark.
Den här boken presenterar livsåskådningen sekulär humanism. Vad det är för något, var tankarna kommer ifrån och vad som är de viktigaste inslagen.
Den sekulära humanismen utgår från människan – det är därifrån namnet “humanism” kommer. Den kommer ur insikten att vi människor – på gott och ont – är utlämnade till oss själva och varandra. Vi måste själva och tillsammans ta reda på hur verkligheten fungerar. Vi måste själva och tillsammans ta ansvar för hur vi uppför oss och tar hand om varandra. Ingen utom vi själva har ansvar för våra egna liv och vårt gemensamma öde.
Sekulära humanister tror att den här världen och det här livet är allt vi har. Vi bör därför försöka leva våra liv så bra som möjligt och underlätta för andra att få chansen att göra detsamma. Alla människor har rätt att med utgångspunkt i förnuft och medmänsklighet bli bedömda utifrån sina egna förtjänster och varandra.
Samarbete
Samarbete är en av livets grundprinciper. Vi är alla byggda av samarbetande delar gener, celler, organ, neuroner, men också idéer. Även våra samhällen är byggda av delar oss människor. Är allt det här samarbetet i grunden samma process?Från människans minsta beståndsdelar till våra komplicerade samhällen, överallt finner vi samarbete som en organiserande grundprincip.
Oftast har samverkan uppkommit för att de ingående delarna har haft något att tjäna på det, men inte sällan verkar de faktiskt förlora på interaktionen. Vad är det då som förklarar samarbetet? Och hur kan man egentligen förstå våra intrikata mänskliga samhällen där vi regelbundet gör tjänster gentemot andra som vi inte är släkt med, inte känner och förmodligen aldrig kommer att möta igen? Hur uppstår tankar som att det är rätt att riskera livet för landet, religionen eller friheten? Svaren verkar finnas i de två processer som skapat människan: biologisk och kulturell evolution.Boken lotsar dig genom det gåtfulla samarbetet, en resa som börjar inuti kroppen och fortsätter via våra tankar till den mänskliga superorganismen.
Gud finns nog inte
Livsåskådningsfrågor är inte förbehållna vuxna. Tvärtom är det något som brukar diskuteras som hetast under tonåren. Länge har det dock saknats en bok som enkelt sammanfattar en ickereligiös hållning för barn och ungdomar.
Detta vill Patrik Lindenfors råda bot på med sin bok Gud finns nog inte. Att tvivla innebär att tänka själv. Patrik Lindenfors förmedlar en syn på världen utan myter och övernaturligheter. Gud finns nog inte är resonerande och levererar inga färdiga svar. Den passar således alla som någon gång har ställt sig frågan ”Finns Gud?”
Boken är en lättillgänglig introduktion till en ickereligiös livsåskådning, där varje enskilt argument för och emot ägnas sin egen sida. Böcker om religion och icketro har de senaste åren sålt i stora upplagor i USA. Debatten om livsåskådningsfrågorna har pågått en tid där och vi ser hur den nu även börjar påverka samhällsfrågorna i Europa och Sverige. Livsåskådningsfrågor är för viktiga för att överlåtas åt vuxna!
Boken har så här långt översatts till åtta språk. (Någon som vill översätta till arabiska och franska?
Maila
mig i så fall.)
Copyright © 2018 - All Rights Reserved -
www.lindenfors.se
Template by
OS Templates